Mathematica 9 is now available
Services & Resources / Wolfram Forums / MathGroup Archive
-----

MathGroup Archive 2011

[Date Index] [Thread Index] [Author Index]

Search the Archive

Re: Initial condition with DSolve in Mathematica 8 doesn't work

  • To: mathgroup at smc.vnet.net
  • Subject: [mg116003] Re: Initial condition with DSolve in Mathematica 8 doesn't work
  • From: Bert RAM Aerts <bert.ram.aerts at gmail.com>
  • Date: Sat, 29 Jan 2011 05:24:15 -0500 (EST)
  • References: <ihu8f1$1lc$1@smc.vnet.net>

After restarting Mathematica 8.0.0 Home Edition (on Mandriva Linux
2010.2 x86_64) the command suddenly started working just fine.
I have no clue why it at first did not work...



On 28 jan, 12:14, Bert RAM Aerts <bert.ram.ae... at gmail.com> wrote:
> When I enter the following in Mathematica 8.0.0 Home Edition:
> DSolve[{y'[x] + y[x] == a Sin[x], y[0] == 0}, y[x], x]
> I get
> DSolve::deqn: Equation or list of equations expected instead of True
> in the first argument {y[x]+(y^\[Prime])[x]==a Sin[x],True}. >>
>
> The initial condition becomes a "True"...
>
> In Mathematica 7.0.1 Home Edition, this same input gives the expected
> output:
> {{y[x] -> -(1/2) a E^-x (-1 + E^x Cos[x] - E^x Sin[x])}}
>
> What am I missing?



  • Prev by Date: Re: vector[m,1] vector[n,1] matrix[m,n]
  • Next by Date: Re: Mathematica 8 Integration Bug
  • Previous by thread: Initial condition with DSolve in Mathematica 8 doesn't work
  • Next by thread: Re: Initial condition with DSolve in Mathematica 8 doesn't work