Mathematica 9 is now available
Services & Resources / Wolfram Forums
-----
 /
MathGroup Archive
1992
*January
*February
*March
*April
*May
*June
*July
*August
*September
*October
*November
*December
*Archive Index
*Ask about this page
*Print this page
*Give us feedback
*Sign up for the Wolfram Insider

MathGroup Archive 1992

[Date Index] [Thread Index] [Author Index]

Search the Archive

Mathematica conference schedule

  • To: mathgroup at yoda.physics.unc.edu
  • Subject: Mathematica conference schedule
  • From: pkatula
  • Date: Wed, 20 May 92 18:15:54 CDT

                      ===========================
                      1992 MATHEMATICA CONFERENCE
                      ===========================

                           MAY 27-31, 1992

                        BOSTON, MASSACHUSETTS


LOCATION:
---------
Swissotel Boston-Lafayette Hotel
One Avenue de Lafayette
Boston, Massachusetts 02111


CONFERENCE SCHEDULE OF EVENTS:
------------------------------

:::::::::::::::: 
Thursday, May 28
:::::::::::::::: 

7:00 pm  Opening Night Reception                    Grand Ballroom  (7:00-9:00)
                                                    and Terrace


:::::::::::::::: 
Friday, May 29 
:::::::::::::::: 

8:00 am   
          Coffee and Pastries                        Ballroom    (8:00-9:00)
          Exhibit Area Opens                         Salon       (8:00-2:00)


9:00 am  
          Speaker: Stephen Wolfram,                  Ballroom    (9:00-10:30)
          ``The State of Mathematica''
        
          NeXT Hospitality Suite Opens               Concord     (9:00-6:00)
    

11:00 am  
          Panel: ``Mathematica in
          Mathematics Education''                    Marquis     (11:00-12:20)
        
          Elementary Tutorial: Nancy Blachman,       Dedham      (11:00-11:50)
          ``Introduction to Mathematica''

          Elementary Tutorial: John Novak,           Duxbury     (11:00-11:50)
          ``Mathematica Programming Style''
          - repeated on Sunday

          Advanced Tutorial: David Withoff,          Rockport    (11:00-11:50)
          ``Mathematica Internals''
          - repeated on Sunday

          45-minute Talk: Ken Bogen,                 Quincy      (11:00-11:45)
          ``Risk Q: An Interactive Approach to 
          Probability, Uncertainty and Statistics 
          for Use with Mathematica''

          45-minute Talk: Steven M. Christensen      Ballroom    (11:00-11:45) 
          and Leonard Parker, ``Scientific 
          Calculations Using MathTensor''

                                               
          Developer's Presentation: Tom Sherlock,    Plymouth    (11:00-11:30)
          ``Mathematica under Microsoft Windows 3.1''
          - repeated on Saturday
    

12:00 pm  
          Unix Workstation Lab Opens                 Marlborough (12:00-6:00)


12:30 pm  
          Teaching Lab: D.C.M. Burbulla              Quincy      (12:30-1:00)
          and C. T. J. Dodson, ``Self-Study 
          Support for Computer Calculus''
                                               

          45-minute Talk: Millianne Lehmann          Dedham      (12:30-1:15)
          and James Finch, ``Exploring Calculus 
          Using Mathematica''
                                               

12:30 pm 
          45-minute Talk: Terry Robb,                Duxbury     (12:30-1:15)
          ``InterCall: Linking Mathematica to 
          IMSL and NAG''

1:00 pm  
          45-minute Talk: G.L. Blankenship,          Plymouth    (1:00-1:45)
          ``Control Systems Design Using 
          Mathematica''

          45-minute Talk: Allan Hayes,               Sturbridge  (1:00-1:45)
          ``Courseware and Teaching''

          45-minute Talk: Jerry Keough,              Berkshire   (1:00-1:45)
          ``Tool Skills for Mathematics Majors''

          45-minute Talk: John McConnell,            Lexington   (1:00-1:45)
          ``Computer Algebra Systems as Agent of 
          Change in the Precollege Mathematics 
          Curriculum''

1:15 pm    
          45-minute Talk: Eric Bergerson,            Quincy      (1:15-2:00)
          ``NeXT Custom Application Development 
          with Mathematica''

1:30 pm    
          45-minute Talk: William J. Davis,          Marquis     (1:30-2:15)
          Horacio Porta, and Jerry Uhl,
          ``Calculus&Mathematica for Mathematica 
          2.0: You Ain't Seen Nothing Yet'' 
                                  

2:00 pm    
           Forum: Mathematica Q&A                    Ballroom    (2:00-2:50)
           - continued on Sunday

2:15 pm 
          45-minute Talk: Christopher Darnell,       Lexington   (2:15-3:00)
          ``Explorations in Time-Series Forcasting''

          45-minute Talk: John Dickhaut,             Sturbridge  (2:15-3:00)
          Todd Kaplan, and Arijit Mukherji, 
          ``Strategic Information Transmission''

          45-minute Talk: Jeffrey E. Froyd           Quincy      (2:15-3:00)
          ``Impact of Mathematica on an Integrated, 
          First-Year Curriculum''

          15-minute Talk: B. Etemadi and H.W. Jones  Rockport    (2:15-2:30))
          ``Overlap Integrals of Slater-Type Orbitals''

          15-minute Talk: Jiao Zhang                 Berkshire   (2:15-2:30)
          ``Symbolic Analysis in Fluid Power 
          Engineering''

2:30 pm   
          Teaching Lab: William H. Barker            Dedham      (2:30-4:00)
          ``Mathematica and Calculus Reform: 
          Laboratories in Project CALC''


3:00 pm   
          Elementary Tutorial: Don Mosgrove          Berkshire   (3:00-3:50)
          ``Introduction to Mathematica for 
          Fortran and C Programmers''

          Intermediate Tutorial: Tom Wickham-Jones   Duxbury     (3:00-3:50)
          Introduction to Mathematica Graphics
          - repeated on Saturday
 
          Intermediate Tutorial: Jerry B. Keiper     Rockport    (3:00-3:50)
          ``Mathematica Arithmetic''
          - repeated on Sunday
  
          Advanced Tutorial: Shawn Sheridan          Marquis     (3:00-3:50)
          ``Connecting with External Programs''



3:30 pm 
          ``Mathematica Problem Solving Clinic''     Plymouth    (3:30-5:30)
          Host: Paul Katula
          - continued on Saturday



4:00 pm   
          Speaker: Richard Gaylord                   Ballroom    (4:00-4:50)
          ``A Random Walk Through Functional 
          Programming''

          Teaching Lab: Keith Stroyan,               Quincy      (4:00-6:00)
          ``Calculus Using Mathematica at 
          the University of Iowa''
    
          45-minute Talk: Edward Lumsdaine           Sturbridge  (4:00-4:45)
          and Jennifer Voitle,
          ``Successfully Motivating Faculty and 
          Students to Use Mathematica''

          15-minute Talk: J. Walter Smith,           Lexington   (4:00-4:15)
          ``Programming the Parameteric Linear 
          Complementarity Lemke Algorithm 
          in Mathematica''


4:15 pm   
          15-minute Talk: Gregor M. Novak,           Rockport    (4:15-4:30)
          ``Advanced Undergraduate Optics Lab 
          with Mathematica''


4:30 pm    
          Teaching Lab: Alan Shuchat and             Dedham      (4:30-6:00)
          Fred Shultz, ``The Joy of Mathematica: 
          A Hands-On Introduction to a 
          Point-and-Click Interface''
          - repeated on Sunday

          15-minute Talk: Danny W. Turner            Berkshire   (4:30-4:45)
          ``Probability and Statistics Examples''


5:00 pm    
          Intermediate Mini-Tutorial: John Novak,    Marquis     (5:00-5:25)
          ``Reading Data into Mathematica''
          - repeated on Saturday

          Advanced Tutorial: Kelly Roach             Rockport    (5:00-5:50)
          ``Symbolic Integration in Mathematica''
          - repeated on Saturday

          Advanced Mini-Tutorial: Victor Adamchik,   Berkshire   (5:00-5:25)
          ``Finite and Infinite Symbolic Summation''
          - repeated on Saturday
  
          Advanced Mini-Tutorial: Robert Brewer,     Duxbury     (5:00-5:25)
          ``Networking''
          - repeated on Saturday

5:30 pm    
          Cable cars start leaving for the Computer Museum       (5:30-10:00)
          (Continuous service through 10:00 pm)

6:00 pm    
          Computer Museum Dinner                                 (6:00-9:00)
          ($35/person includes shuttle service to 
          and from the Computer Museum, museum 
          admission, and dinner.  Buy tickets at 
          the conference registration area)


:::::::::::::::: 
Saturday, May 30
:::::::::::::::: 

8:00 am    
          Coffee and Pastries                         Ballroom   (8:00-9:00)

          Exhibit Area                                Salon      (8:00-2:00)

9:00 am    
          Elementary Tutorial: Nancy Blachman,        Dedham     (9:00-9:50)
          ``Introduction to Programming in Mathematica''

          Intermediate Tutorial: Jerry B. Keiper,     Berkshire  (9:00-9:50)
          ``The N Functions of Mathematica''
          - repeated on Sunday

         Intermediate Tutorial: Roman E. Maeder       Marquis    (9:00-9:50)
         ``Programming in Mathematica''
         - repeated on Sunday

         Intermediate Tutorial: Tom Wickham-Jones     Duxbury    (9:00-9:50)
         ``Mathematica Graphics''
         - repeated on Sunday

         Teaching Lab: Klaus Sutner                   Quincy     (9:00-10:00)
         ``Automata Theory''

         45-minute Talk: Alan Shuchat and Fred Shultz Rockport   (9:00-9:45)
         ``The Joy of Mathematica: A Point-and-Click 
         Interface for Mathematica''

         NeXT Hospitality Suite Opens                 Concord    (9:00-6:00)

10:00 am    
         Speaker: Stan Wagon                          Ballroom   (10:00-10:50)
         ``Rolling a Square Wheel, and Other 
         Revolutionary Investigations''

         45-minute Talk: Bruno Autin                  Sturbridge (10:00-10:45)
         ``Descartes Geometry, the Art of 
         Doing Geometry with Mathematica''

         45-minute Talk: Todd Kaplan and              Lexington  (10:00-10:45)
         Arijit Mukherji 
         ``Designing an Incentive-Compatible Contract''

10:15 am    
         15-minute Talk: Wolfgang Christian and       Quincy     (10:15-10:30)
         Ashoke Talukdar
         ``Using Mathematica Notebooks to Teach 
         Upper Level Physics: Laplace's Equation, 
         the Ising Model, and the Game of Life''

10:45 am    
         15-minute Talk: John F. Ahner                 Dedham    (10:45-11:00)
         ``New Results in Classical Scattering''

11:00 am    
         Panel: Mathematica in Science Education       Marquis   (11:00-12:20)

         Intermediate Mini-Tutorial: John Novak        Duxbury   (11:00-11:25)
         ``Text and String Manipulation''
         - repeated on Sunday

         Advanced Mini-Tutorial: Matt Cook             Rockport  (11:00-11:25)
         ``Compiling Mathematica Procedures''
         - repeated on Sunday

         Advanced Mini-Tutorial: Bruce Smith           Berkshire (11:00-11:25)
         ``Local Variables in Mathematica''
         - repeated on Sunday

         Teaching Lab: Dennis Schneider                Quincy    (11:00-12:30)
         ``Using Mathematica to Teach Calculus''

         Developer's Presentation: Tom Sherlock        Plymouth  (11:00-11:30)
         ``Mathematica Under Microsoft Windows 3.1''


11:45 am    
         45-minute Talk: Sandra K. Dawson              Sturbridge (11:45-12:30)
         ``Mathematica in the High School Curriculum''

         45-minute Talk: Hal R. Varian                 Ballroom  (11:45-12:30)
         ``Symbolic Optimization''

         45-minute Talk: Jay H. Wolkowisky             Lexington (11:45-12:30)
         ``Unexpected Buckled States of A Circular Plate''

12:00 pm    
         Unix Workstation Lab Opens                    Marlborough (12:00-6:00)

         15-minute Talk: E. Gou and G. Semon           Rockport  (12:00-12:15)
         ``Power Spectral Analysis Application to 
         the Couette-Taylor Problem''

         15-minute Talk: Seiichi Nomura                Berkshire (12:00-12:15)
         ``Solving Boundary Value Problems In 
         Mechanics Using Mathematica''

         15-minute Talk: Brian J. Winkel               Duxbury   (12:00-12:15)
         ``Calculus in an Integrated First-Year 
         Curriculum in Science, Engineering, 
         and Mathematics''

1:00 pm    
         Teaching Lab: Michael J. Mezzino, Jr.         Quincy    (1:00-2:30)
         ``TeXDisplay Including TeX Expressions in 
         a Notebook''

         Teaching Lab: Horacio Porta                   Plymouth  (1:00-3:00)
         ``Calculus & Mathematica for Windows''
         - repeated on Sunday

         45-minute Talk: Dan Dill                      Ballroom  (1:00-1:45)
         ``Introduction to TeX/Mathematica''

         45-minute Talk: John W. Gray                  Berkshire (1:00-1:45)
         ``Category Theory''

         45-minute Talk: Alfy Riddle                   Duxbury   (1:00-1:45)
         ``Electronic System Analysis Using 
         Functional Programming''
  
         45-minute Talk: Mark A. Yoder                 Rockport  (1:00-1:45)
         ``Mathematics via Mathematica: How Will 
         the Engineers and Scientists Think: 
         A Report From the Front''

1:30 pm    
         15-minute Talk: Lawrence P. Lehman            Sturbridge (1:30-1:45)
         ``A Model of Pneumatic Impactor Dynamics''

         15-minute Talk: Michael Hvidsten              Lexington (1:30-1:45)
         ``Visualizing Minimal Surfaces of Finite Type''

2:00 pm    
         Forum: ``Mathematica, Unix, and               Marquis   (2:00-2:50)
         Systems Administration''

         Elementary Tutorial: Tom Wickham-Jones        Ballroom  (2:00-2:50)
         ``Introduction to Mathematica Graphics''
         - repeated on Saturday

2:15 pm    
         Intermediate Mini-Tutorial: John Novak        Berkshire (2:15-2:40)
         ``Reading Data into Mathematica''

         Advanced Mini-Tutorial: Victor Adamchik       Rockport  (2:15-2:40)
         ``Finite and Infinite Symbolic Summation''

         Advanced Mini-Tutorial: Robert Brewer         Duxbury   (2:15-2:40)
         ``Networking''
    
3:00 pm    
         Elementary Tutorial: Paul Abbott              Berkshire (3:00-3:50)
         ``Applications of Mathematica''
         - repeated on Sunday

         Intermediate Tutorial: Emily Martin           Rockport  (3:00-3:50)
         ``Statistics''
         - repeated on Sunday

         Advanced Tutorial: Roman E. Maeder            Duxbury   (3:00-3:50)
         ``Abstract Data Types''

         Teaching Lab: Bruno Autin                     Dedham    (3:00-4:30)
         ``Doing Geometry with Descartes-Geometry''
         -repeated on Sunday in Dell Lab (Plymouth Room)

         45-minute Talk: Gautam Dasgupta               Quincy    (3:00-3:45)
         ``Pade Interpolants in Convex Domains''
    
4:00 pm    
         Speaker: Stephen Buchmann                     Ballroom  (4:00-4:50)
         ``Mathematica and the Dancing Bees''

         Mathematica Problem Solving Clinic            Plymouth  (4:00-6:00)
         Host: Paul Katula

         45-minute Talk: Edward Lumsdaine and          Sturbridge (4:00-4:45)
         Jennifer L. Voitle
         ``Illuminating Numerical Analysis with 
         Mathematica''

         45-minute Talk: Catherine Stockwell and       Marquis   (4:00-4:45)
         Gary Downs
         ``Visual Spacecraft Attitude Estimation''

4:30 pm    
         Teaching Lab: Wolfgang Christian and          Quincy    (4:30-6:00)
         Ashoke Talukdar
         ``Programming Physics Simulations on the NeXT: 
         Mathematica and Interface Builder''

5:00 pm    
         Forum: Mathematica Third-Party Developers     Marquis   (5:00-7:00)
  
         Intermediate Tutorial: Bruce Smith            Duxbury   (5:00-5:50)
         ``Tracing and Debugging Mathematica Programs''
         - repeated on Sunday

         Advanced Tutorial: Alexei V. Bocharov         Rockport  (5:00-5:50)
         ``Solving Nonlinear Differential Equations with 
         DSolve''
         - repeated on Sunday

         Advanced Tutorial: Kelly Roach                Berkshire (5:00-5:50)
         ``Symbolic Integration in Mathematica''
    
         Teaching Lab: Claude Anderson                 Dedham    (5:00-6:00)
         ``Teaching Applied Introductory Programming in 
         an Integrated Freshman Curriculum''


:::::::::::::::: 
Sunday, May 31
:::::::::::::::: 
    
8:00 am
         Coffee and Pastries                           Ballroom  (8:00-9:00)

         Exhibit Area Opens                            Salon     (8:00-2:00)

9:00 am
         Elementary Tutorial: Paul Abbott              Berkshire (9:00-9:50)
         ``Applications of Mathematica''

         Intermediate Tutorial:  Jerry B. Keiper       Duxbury   (9:00-9:50)
         ``Mathematica Arithmetic''

         Intermediate Tutorial: Roman E. Maeder        Marquis   (9:00- 9:50)
         ``Programming in Mathematica''

         Intermediate Tutorial: Tom Wickham-Jones      Rockport  (9:00- 9:50)
         ``Mathematica Graphics''

         Advanced Tutorial: David Withoff              Quincy    (9:00-9:50)
         ``Mathematica Internals''

         Teaching Lab: Richard Mercer                  Dedham    (9:00-10:00)
         ``Powerful and Friendly Graphics''

         Teaching Lab: Horacio Porta                   Plymouth  (9:00-11:00)
         ``Calculus & Mathematica for Windows''

10:00 am
         Speaker: Ross M. Miller                       Ballroom  (10:00-10:50)
         ``Alternative Approaches to Financial Valuation''

         15-minute Talk: Alfred Gray                   Lexington (10:00-10:15)
         ``Gibbs Phenomenon for Fourier-Bessel Series''

         15-minute Talk: G. Semon and F. Gibello       Sturbridge (10:00- 10:15)
         ``Symbolic Computation with Mathematica 
         and Equation on the Center Manifold''

10:15 am
         45-minute Talk: Edmund Clarke and             Quincy     (10:15-11:00)
         Xudong Zhao 
         ``Analytica: A Theorem Prover in Mathematica''

10:30 am
         Panel: ``Mathematica in Engineering           Marquis    (10:30-11:20)
         and Mathematics Education''


10:45 am
         15-minute Talk: Steven L. Hodge               Lexington  (10:45- 11:00)
         ``An Aerodynamics Problem Solved with 
         Help from Mathematica''

         15-minute Talk:  L. Thierry and               Sturbridge (10:45-11:00)
         C. Bertrand   
         ``Response Analysis of a Scanning Thermoelectrical 
         Probe into a Laser Doppler Velocimetry Measurement Volume''

11:00 am
         Unix Workstation Lab Opens                    Marlborough (11:00-3:00)

         15-minute Talk: David Fowler and              Rockport    (11:00-11:15)
         Steven R. Dunbar 
         ``A Notebook for the Cantor Set''

         15-minute Talk: M. Kemal Sonmez               Duxbury     (11:00-11:15)
         ``Automated Geometry Theorem Proving''

11:15 am
         15-minute Talk: Stephen Wandzura              Dedham      (11:15-11:30)
         ``Pentagrams and Buckyballs: 
         Simplifying the Golden Mean''

11:30 am
         45-minute Talk: John F. Ahner                 Lexington  (11:30- 12:15)
         ``Teaching Numerical Analysis ''

         45-minute Talk:  Bruno Autin                  Ballroom   (11:30-12:15)
         ``Descartes-AVS''

         45-minute Talk: George Beck                   Plymouth   (11:30-12:15)
         ``Geometry in Motion''

         45-minute Talk: Mark Sofroniou                Quincy     (11:30-12:15)
         ``Symbolic and Numerical Methods for 
         Hamiltonian Systems''

11:45 am
         15-minute Talk: Matthew M. Thomas             Sturbridge (11:45-12:00)
         ``Singular Value Decomposition Applied to Chemical
         Process Estimation''

12:30 pm
         Intermediate Mini-Tutorial: John Novak        Duxbury    (12:30-12:55)
         ``Text and String Manipulation''

         Advanced Mini-Tutorial: Matt Cook             Rockport   (12:30- 12:55)
         ``Compiling Mathematica Procedures''

         Advanced Mini-Tutorial: Bruce Smith           Berkshire  (12:30- 12:55)
         ``Local Variables in Mathematica''

         15-minute Talk: M. Kemal Sonmez,              Sturbridge (12:30-12:45)
         Mark W. White, and Robert J. Trew
         ``An Efficient Neutral Network Development 
         Environment via MathLink''

12:45 pm
         15-minute Talk: David J. Glaubman             Quincy     (12:45-1:00)
         ``Billiards''

1:00 pm
         Forum: Mathematica Q & A                      Ballroom   (1:00-1:50)

         Teaching Lab: Bruno Autin                     Plymouth   (1:00-2:30)
         ``Doing Geometry with Descartes-Geometry''

         Teaching Lab: Alan Shuchat                    Dedham     (1:00-2:30)
         ``The Joy of Mathematica: Hands-On 
         Introduction to a Point-and-Click Interface''

2:00 pm
         Intermediate Tutorial: Jerry B. Keiper        Duxbury    (2:00- 2:50)
         ``The N Functions of Mathematica''

         Intermediate Tutorial: Emily Martin           Rockport   (2:00-2:50)
         ``Statistics''

         Intermediate Tutorial: John Novak             Berkshire  (2:00- 2:50)
         ``Mathematica Programming Style''

         Intermediate Tutorial: Bruce Smith            Marquis    (2:00-2:50)
         ``Tracing and Debugging Mathematica Programs''

         Advanced Mini-Tutorial: Alexei V. Bocharov    Sturbridge (2:00- 2:50)
         ``Solving Nonlinear Differential Equations with DSolve''



CONFERENCE REGISTRATION
-----------------------

Mail "conf at wri.com" before Friday, May 22 to receive an on-line 
registration form,

* OR *

Register on-site at the Swissotel Boston-Lafayette Hotel, 4th Floor.
On-site registration begins at 5:00 pm Thursday, May 28.


Conference Fees:        Regular          $325
                        Educational      $225
                        Student           $75


ADDITIONAL INFORMATION
----------------------

Please contact Donna Brown, Conference Administrator, at 217-398-0700 
for additional information, or email: conf at wri.com






  • Prev by Date: Inputting integer data in binary form
  • Next by Date: Re: Hardware Mma ?
  • Previous by thread: Finding effective directive of a graphics primitive
  • Next by thread: Reading data from file